7. Behandling ved Institutt Igalo, en magisk formel eller en holistisk tilnærming?

 1. Historien til kurstedet i Igalo
 2. «Det norske programmet»
 3. Behandlingskonsept på Institutt Igalo

7.1 Fra en liten kystlandsby til et verdenskjent kursted

I første halvdel av forrige århundre var Igalo et lite kyststed, gjerne besøkt for de varme strendene og det krystallklare havet. I motsetning til lignende kystbyer hadde Igalo noe veldig spesifikt, naturlig gytjeslam ved utløpet av Sutorina-elven i havet. Folk hadde lagt merke til at påføring av gytjen på kroppen og soling var behagelig for dem. Dette var grunnen til å begynne og undersøke sammensetning og mulige helbredende egenskaper til Igalos gytje. Undersøkelser begynte i 1910, og i 1930 ble gytjens helbredende egenskaper først påvist i det franske laboratoriet Vichy, og deretter i mange andre anerkjente laboratorier.

Studie i den komplette karakteriseringen av den helbredende gytjen fra Igalos basseng startet i 2018, i regi av Center of Excellence for Biomedical Research i Montenegro (CEBIMER), og ledes av Fakultet for naturvitenskap ved Montenegros universitet. Studien pågår fortsatt, og bare en del av resultatene har vært publisert så langt.

Det første spa- og klimabehandlingssenteret i Igalo ble grunnlagt i 1949 og hadde 11 ansatte. Det terapeutiske rommet besto av fire avdelinger med samlet areal på 40m². I de følgende årene utviklet kurstedet seg, utvidet overnattingskapasiteter og økte antall ansatte, noe som også påvirket utvikling av lokalsamfunnet.

For å forstå hvordan et lite behandlingssenter ble til Institutt Igalo slik det er i dag, må jeg sitere professor Milan Obradović, en mann som viet sitt arbeids- og privatliv til instituttet. Han sa: «Det er en historie om to progressive mennesker, visjonærer og ledere, Nikola Mračević og Aleksandar Čizmić (jeg legger til dr Svetozar Živojinović). En virkelig historie for en casestudie hos fakulteter for økonomi og ledelse, om visjon, strategi, samarbeid, ressursmobilisering, ærlighet, mot, kunnskap og utholdenhet.» Denne visjonen var så avantgarde at den fikk full tillit fra de ansatte. Behandlingssenteret har utviklet seg i enhver aspekt – romlig, teknisk og profesjonell. Navnet på institusjonen har endret seg i løpet av de foregående tiårene, og det nåværende navnet fikk Institutt for fysikalsk medisin, rehabilitering og reumatologi «Dr Simo Milošević» A.S. Igalo i 1976.

I løpet av de siste tiårene har Institutt Igalo blitt en verdensberømt institusjon som folk fra hele verden besøker for å forbedre helsen sin. Til dags dato har det ikke vært dokumentert hva som er de avgjørende faktorene som gjør behandlingen så vellykket. Jeg tror det skal være interessant å ta opp dette emnet.

7.2 «Det norske programmet» ved Institutt Igalo

Programmet for ikke-medikamentell, fysikalsk behandling for pasienter fra Norge, som lider av revmatiske betennelsessykdommer, ble etablert i avtalen mellom den norske regjeringen og Institutt Igalo i 1976. Programmet blir gjennomgått og fornyet hvert fjerde år. 980 norske pasienter får muligheten til behandling ved instituttet hvert år.

Programmet er spesielt utformet og individuelt tilpasset hver enkel pasient, avhengig av pasientens generelle tilstand, kondisjon og komorbiditet (samtidige sykdommer). Den er basert på bl.a.:

 • Morgengymnastikk med utendørs pusteøvelser
 • Aktiv trening i basseng
 • Individuell trening med fysioterapeut
 • Gruppetrening
 • Varme bad med mineralvann og varme pakker med helbredende gytje
 • Undervanns- og håndmassasje
 • Anvendelse av elektroterapi, magnetoterapi, ultralyd, laser, mv.

Hver pasient har i gjennomsnitt 5 til 7 terapeutiske prosedyrer i løpet av dagen, enten individuelt eller i grupper.

Ingen del av programmet er tilfeldig, uten alle er basert på vitenskapelige fakta og hentet fra flere tiårs erfaring. Jeg vil avklare elementene en etter en, og for mer informasjon vil jeg henvise dere til noen av de tidligere artiklene.

Morgengymnastikk

Det vi kaller morgengymnastikk er faktisk et terapeutisk sett som består av: oppvarmingsøvelser, kondisjonsturer, tøyningsøvelser og pusteøvelser.

Morgenstivheten er en av de grunnleggende egenskapene på sykdommen, og en av oppgavene til morgengymnastikk er derfor å avlaste pasienten for spenning og å varme kroppen opp og gjøre den mer fleksibel. Imidlertid har morgengymnastikk flere enda viktigere mål. Det er viktig at programmet foregår i de tidlige morgentimene utendørs. Tidlig eksponering for sollys stimulerer celler i øyets netthinne, som sender et signal til hjernens klokke (nucleus suprachiasmaticus / SCN) som ligger i den sentrale delen av hjernen. Hjernens klokke justerer døgnrytmen, og det er grunnlaget for at alle biologiske prosesser fungerer. (Mer om døgnrytme i artikkel 2, kapittel 4)

Morgentur gjøres langs kysten eller langs stien gjennom furuskogen bak instituttet. Gåtur stimulerer muskelaktivitet, øker hjertearbeid og pusten, og man puster ren sjøluft som er mettet med «negative ioner» (de har en gunstig effekt på helsen og forbedrer humøret) og aerosol. Aerosol består av kolloidalt spredte partikler av flytende eller fast stoff i luften som kommer fra havet og dannes når vinden bryter og løfter bølgetopper. Havets aerosol blandes med essensielle oljer fra barskogen og helbredende urter som vokser i kystområdet. Innånding av aerosoler og partikler av essensielle oljer er gunstig for helsen.

Turene avsluttes med tøyning for å forbedre muskelenes elastisitet og blodsirkulasjon. På denne måten blir musklene mer klare for videre fysisk aktivitet som er en del av det medisinske programmet. Tøyning hjelper også til med å forhindre mikrotrauma av vev som er utsatt for fysisk anstrengelse, samt å forbedre energistrøm.

I det samme miljøet, utendørs, utføres pusteøvelser, som er en uunnværlig del av morgenprogrammet. Øvelsene har som oppgave å utvide brystet og aktivere musklene som hjelper deltakeren å puste, det vil si de forbedrer ventilasjonen. Hvis de gjøres riktig, hjelper disse øvelsene med regulering av funksjonen til det autonome nervesystemet. (Artikkel 4, punkt 6)

Så morgengymnastikks oppgave er å kalibrere (finjustere) kroppsfunksjoner for å gjøre dem operative i løpet av dagen.

Aktiv trening og medisinske øvelser

Den aktive delen av det medisinske programmet foregår i treningshaller og svømmebassenger med varmt mineralvann.

Bassengtrening har flere fordeler, og hvis det ikke er noen helsebegrensninger, er det en uunngåelig del av behandlingen.

Påvirkningsprinsippet er følgende: virkning av varme, virkning av vann som medium, den kjemiske virkningen av vannets mineralsammensetning og virkning av fysisk aktivitet.

 • Varmen har en stimulerende effekt, fremskynder sirkulasjonen, slapper av muskler og sener, øker hjertearbeid og pust, noe som gjør at alle vev blir mer effektivt forsynte med næringsstoffer og oksygen.
 • Vann som medium. Siden vann utgjør mer enn 70% av kroppens volum, er det det beste naturlige miljøet som gjør at kroppen enkelt og effektivt utveksler materie, varme og energi.
 • Den kjemiske effekten av mineralvannet «Igaljka», som hovedsakelig er natriumklorid (salt) i sin sammensetning, er basert på diffusjon (spontan transport) av ekstracellulært vann fra kroppen til utsiden. Det fører til reduksjon i hevelse og utskillelse av giftstoffer; absorpsjon av mineraler fra vann; hydrering av huden ved innvirkning av magnesium fra vann.
 • Vanntrening er vesentlig forskjellig fra trening i treningsstudio. Vann, på den ene side, skyver kroppen med hydrostatisk trykk og reduserer dermed følelsen av tyngde, og på den annen side krever vannmotstand ekstra innsats når du trener. Dette er nyttig når vi ønsker å styrke noen muskler eller muskelgrupper. Vannstrøm under trening har en vibrerende effekt på kroppen. Den har en massasjeeffekt på huden og subkutant vev, og en mikromassasjeeffekt på blod- og lymfekar og indre organer.

Trening i gymnastikksalene brukes som gruppetrening eller individuell øvelser med fysioterapeut.

Gruppetreninger er utformet i henhold til terapeutiske mål: fleksibilitetsøvelser, styrkeøvelser, tøyning, kondisjonstrening osv… Terapeutiske sett er oftest en kombinasjon av øvelser, for eksempel: tøyningsøvelser, styrkeøvelser og holdningstrening; eller styrke-, utholdenhetsøvelser og kondisjonstrening. Man pleier å sette deltakerne som har lignende egenskaper i en gruppe: lignende plager og begrensninger og nesten like god kondisjon. På denne måten er treningsprogrammet best tilpasset gruppens behov.

Individuelle øvelser med fysioterapeut / individuell kinesiterapi (IKT) er en uunnværlig del av det medisinske programmet. Etter å ha mottatt instruksjoner fra legen, utfører fysioterapeuten ytterligere undersøkelse og testing, og basert på den lager en terapeutisk plan når det gjelder valg av terapeutiske teknikker, type, dynamikk og intensitet av øvelsene.

Individuell trening gjør at øvelsen kan tilpasses til pasientens behov og evner for å nå de ønskede målene som: mobilitet, leddstabilitet, elastisitet, holdning, muskelstyrke, balanse, motorisk kontroll, koordinering og lignende. (Mer om aktiv trening og dens biologiske effekter i artikkel 4)

Avslapningsprosedyrer

Hver type aktivitet forbruker energi. Hvis energiforbruket er for høyt, oppstår utmattelse og treghet. For å fungere optimalt krever derfor kroppen tidvis hvile.

Hvile betyr å endre energilikningen. Du reduserer forbruket, og produksjonen går i samme tempo. Hvis du hviler godt i en avslapningstilstand, føler du deg forynget etter en viss periode. Det betyr at du i utgangspunktet styrer likningen av energiproduksjon og -forbruk. Ved utforming av det medisinske programmet ble dette tatt i betraktning, spesielt med tanke på at pasienter med kroniske sykdommer har problem med utilstrekkelig energiproduksjon, og at selv mindre innsats ofte er utmattende for dem. Av disse grunner er en rekke avslapningsprosedyrer inkludert i programmet.

Varme bad med mineralvann

Institutt Igalo bruker flere varianter av varme bad, med «Igaljka» mineralvann oppvarmet til 36-37 grader. (Flere detaljer i artikkel 5, punkt 7).

Applikasjonseffekter er basert på virkningen av vann som medium, varme, den kjemiske påvirkningen fra mineraler, mikromassasjeeffekten av luftbobler og virkningen av aromatiske oljer i aromabad. Hovedmålet med å bruke varme bad er avslapning. Det innebærer avslapning av muskler og sener, og enda viktigere, modulering av aktiviteten til det autonome nervesystemet, noe som fører til normalisering av arbeidet med indre organer, stabilisering av energi og forbedring av hjertefrekvensvariabilitet (HRV). Hjertefrekvensvariabilitet eller HRV er det fysiologiske fenomenet til variasjonen i tidsintervallet mellom påfølgende hjerterytme i millisekunder. Høy HRV regnes vanligvis som en indikator på et sunt hjerte og balansert aktivitet i det autonome nervesystemet.

Varme pakker med Igalos helende gytje

Egenskapene og bruksmåten til gytjepakker fins mer detaljert i artikkel nr. 5, punkt 7.

Varme gytjepakker brukes av flere grunner. Gytje har langsom varmeledningsevne, spesifikk organisk/uorganisk sammensetning, elektromagnetisme, spesifikk konsistens som muliggjør enkel vedheft til kroppen, osv. Her er noen av effektene av anvendelsen:

 • Det fremskynder sirkulasjonen og letter levering av en større mengde oksygen, og dermed bedre ernæring av alle vev. Samtidig forårsaker varmen rikelig svetting og utvisning av overflødig væske og giftstoffer.
 • Varmen slapper av muskler og bindevev (sener, leddkapsler, slirer), noe som fører til reduksjon av smerte.
 • Porene i huden utvides, noe som letter opptaket av organiske og uorganiske stoffer fra gytjen, og det gjør at gytjen fungerer som en medisin (disse effektene blir behandlet i den pågående studie).
 • Varme gytjepakker er en kraftig modulator av hjerneaktivitetens funksjon (avslapning) og en modulator av aktiviteten til det autonome nervesystemet, som betinger normalisering av indre organers arbeid og ombalanse av energi.
 • Gytjens opprinnelse og sammensetning gir kroppen elektrisk ledningsevne, og oppnår dermed jordingseffekt. Dette påvirker immunresponsen og betennelsen.

Anvendelse av massasjeteknikker

 (Mer om massasjeteknikker fins i artikkel 5, punkt 6)

Årsakene til å bruke noen av massasjeteknikkene er følgende:

 • Den reduserer lokal tetthet i vevet og forbedrer elastisitet og blodsirkulasjon
 • Smertestillende effekt, spesielt ved bruk av segmental og refleksmassasje
 • Stimulering av resorpsjon og utvisning av overflødig væske og giftstoffer. Lymfesystemet er den første forsvarslinjen og spiller en viktig rolle i kroppens immunfunksjoner. Dette nettverket av kar og noder transporterer og filtrerer lymfevæske som inneholder hvite blodlegemer. Framkommeligheten til det nettverket er et mål på dets effektivitet. Hvis det er lymfestase ledsaget av hevelse, påføres lymfedrenasje. 

Bruk av elektroterapi, magnet, ultralyd og laser

Det er vanlig praksis at noen av disse terapeutiske modalitetene brukes over en kort periode. De vanligste årsakene til deres påføring er reduksjon av lokal smerte, betennelse eller hevelse. Disse terapiene velges ofte når smerte og betennelse oppstår som et resultat av økt fysisk aktivitet og trening, og på denne måten er det ofte mulig å unngå bruk av flere medisiner. Om nødvendig kan disse terapeutiske modalitetene kombineres. (Flere detaljer om disse terapeutiske teknikkene i artikkel 5, punkt 2, 3, 4 og 5)

Mindfulness-teknikker som en nyhet i det medisinske programmet

I en klinisk studie utført i 2018 undersøkte vi hypotesen «om meditasjon og aromaterapi, gjennom modulering av hjerneaktivitet og aktivitet i det autonome nervesystemet, forbedrer den antiinflammatoriske effekten av behandlingen». Fra de oppnådde resultatene, hvorav noen er publisert, og noen venter på å bli publisert, er den nevnte hypotesen utvilsomt bekreftet. Resultatene viser at meditasjon og aromaterapi, som nevromodulatoriske teknikker, har en betennelsesdempende effekt og forbedrer den metabolske funksjonen til celler hos pasienter som lider av kroniske inflammatoriske sykdommer. Basert på dette beviset, er vår intensjon å gjøre meditasjon til en integrert del av det medisinske programmet. (Mer om meditasjon i artikkel 6, punkt 5).

7.3 Behandlingskonseptet

Konseptet med behandling anvendt i Institutt «Dr Simo Milošević» er omfattende, individuelt skreddersydd, dosert og ikke-invasiv. Det tas hensyn til å endre og justere programmets innhold og intensitet under oppholdet, for å oppnå best mulig terapeutisk effekt.

Pasienter får muligheten til å forbedre mobilitet, elastisitet, styrke og kondisjon gjennom ulike former for aktiv trening, men også å forbedre alle andre aspekter av helsen ved å bruke andre terapeutiske modaliteter. Målet med terapiene er ikke bare å reparere konsekvensene av sykdommen, men behandling som en omfattende prosess. Kronisk betennelse er resultatet av en ubalanse i funksjonen til immunforsvaret, nevrologisk-, hormonell- og sirkulasjonssystemet og behandlingen må være rettet mot å gjenopprette balansen.  

Et ekstra bidrag til behandlingen er gitt med thalassoterapi, dvs. behandling med naturlige helbredende faktorer som er karakteristiske for havet og kysten. (mer i artikkel nr. 5, punkt 7). Soling er spesielt viktig. Solstrålene stimulerer skjoldbruskkjertelen og forbedrer utskillelsen av insulin, samtidig som de reduserer utskillelsen av melatonin. Soling stimulerer produksjonen av vitamin D, lindrer symptomene på psoriasis, eksem og noen former for akner. Soling styrker immuniteten, men stimulerer også produksjonen av serotonin og endorfiner, hormoner som «kurerer» angst og depresjon og forbedrer humøret.

Så det er veldig få institusjoner, eller mer presist, det er få steder i verden som har alt som Igalo har. Hvis vi legger til gjestfrihet og et hyggelig miljø som gir muligheten til å slappe av, sosialisere og ha det gøy, som er grunnlaget for sosial helse, bør det ikke komme som en overraskelse at de fleste pasienter føler seg gjenfødte etter oppholdet i Igalo.

Selv om det ikke er nok dokumenterte bevis på den terapeutiske effekten av fysioterapi ved Institutt Igalo, er det et ubestridelig faktum at pasientene føler en betydelig forbedring som varer i flere måneder. Derfor overlater jeg til leserne å tenke på hva som ville være det mulige svaret på spørsmålet fra begynnelsen av teksten.


Referanser

 1. Christine Blume, Corrado Garbazza, Manuel Spitschan, Effects of light on human circadian rhythms, sleep and mood, Somnologie (Berl) 2019; 23(3): 147–156. Published online 2019 Aug 20. doi: 10.1007/s11818-019-00215-x
 2. Jana Asselman, Emmanuel Van Acker, Maarten De Rijcke, Laurentijn Tilleman, Filip Van Nieuwerburgh, Jan Mees, Karel A.C. De Schamphelaere, Colin R. Janssen, Positive human health effects of sea spray aerosols: molecular evidence from exposed lung cell lines, bioRxiv 397141; doi: https://doi.org/10.1101/397141
 3. Borrell RM, Henley EJ, Ho P, Hubbell MK. Fluidotherapy: evaluation of a new heat modality. Arch Phys Med Rehabil. 1977 Feb;58(2):69-71. PMID: 836135.
 4. ABRAMSON DI, TUCK S Jr, CHU LS, LEE SW, GIBBONS C, RICHARDSON G. INDIRECT VASODILATATION IN THERMOTHERAPY. Arch Phys Med Rehabil. 1965 Jun;46:412-20. PMID: 14301986.
 5. https://advanceaquaticpt.com/aquatic-therapy-an-alternative-medium-to-do-physical-therapy/
 6. https://www.everydayhealth.com/fitness/post-workout-muscle-recovery-how-why-let-your-muscles-heal/
 7. Ernst G. Heart-Rate Variability-More than Heart Beats? Front Public Health. 2017 Sep 11;5:240. doi: 10.3389/fpubh.2017.00240. PMID: 28955705; PMCID: PMC5600971.
 1. Field T, Diego M, Gonzalez G, Funk CG. Neck arthritis pain is reduced and range of motion is increased by massage therapy. Complement Ther Clin Pract. 2014 Nov;20(4):219-23. doi: 10.1016/j.ctcp.2014.09.001. Epub 2014 Sep 28. PMID: 25444416.
 2. Field T, Diego M, Gonzalez G, Funk CG. Knee arthritis pain is reduced and range of motion is increased following moderate pressure massage therapy. Complement Ther Clin Pract. 2015 Nov;21(4):233-7. doi: 10.1016/j.ctcp.2015.08.002. Epub 2015 Aug 13. PMID: 26573449.
 3. Vairo GL, Miller SJ, McBrier NM, Buckley WE. Systematic review of efficacy for manual lymphatic drainage techniques in sports medicine and rehabilitation: an evidence-based practice approach. J Man Manip Ther. 2009;17(3):e80-e89. doi:10.1179/jmt.2009.17.3.80E
 4. https://www.morressier.com/article/coherence-scores-coherence-ratios-modifications-effects-hydroaroma-therapy-mindfulness-type-meditation/5d1a037157558b317a14012e
 5. https://esprm2020.com/portal/source/ESPRM%202020%20Abstract%20Book.pdf

Neste: Det grunnleggende om god helse og immunitet